Arborist met een missie

Bomen zijn een prachtig staaltje natuur. Uit een klein zaadje groeit een dynamische structuur die gemakkelijk groter en ouder kan worden dan de meeste menselijke bouwwerken. En dat gaat vanzelf uit water, CO2, zonlicht en een handvol sporenelementen uit de bodem. Het is bovendien een stukje natuur waarop je als individu een grote impact kan hebben. “Boompje groot, plantertje dood” is een bekend spreekwoord, een boom overleeft ook de volgende generaties en blijft zolang zijn ecosysteemdiensten leveren.

Daarom werk ik met Arboralix aan méér gezonde en veilige bomen. Naast aanplanten van nieuwe bomen, wil ik ook bestaande bomen behouden en helpen met een duurzame, biodiverse omgeving. Ik probeer de noden van de boom zo goed mogelijk te matchen met de verwachtingen van de boomeigenaar. Er is een breed scala aan maatregelen om een boom, zelfs met gebreken, nog jaren veilig te houden en behouden.

Ik werk zo natuur- en omgevingsvriendelijk mogelijk en kies ik mijn werkingsmiddelen op maat van de nodige werken. Snoeien doe ik meestal al klimmend en met de handzaag. Voor iets grotere zaagwerken schakel ik over op een accu kettingzaag. Enkel wanneer die qua kracht niet meer voldoet (bij vellingen), trek ik pas de benzine kettingzagen in gang. Voor zover het nodige materiaal en de afstand het toelaten, kom ik met de bakfiets. Aanhanger en/of hakselaar passen uiteraard enkel achter mijn bestelwagen

Vind je je hierin terug, dan kom ik graag ook jouw bomen verzorgen!

Superkrachten

Snoeien

Vellen van bomen

Preventie en interventie bij (storm)schade

Bodemverbetering

Ziekten en plagen

Kroonverankering

Keuze en aanplant van bomen

Afvoeren of toch maar niet?

Advies duurzaam boombeheer

VRIJBLIJVENDE OFFERTE

Identiteit

Na jaren werken in bureaus, vergaderzalen en fabrieken van grote multinationals als innovatie-ingenieur in verpakkingen ben ik terug naar buiten getrokken en wil ik een natuur-positiever en lokaler verhaal brengen. Ingegeven door een groeiende passie voor eetbaar groen, permacultuur en voedselbossen, ben ik in 2020 voluit gegaan voor boomverzorging via een jaaropleiding Treeworker bij Inverde. Eind 2020 startte ik Arboralix om voor méér en gezondere bomen te zorgen in (vooral) de groot-Leuvense regio

Gespot in het wild

Snoeien

Snoeien kan om verschillende redenen. Het is in principe niet nodig voor de boom zelf, maar wel voor de mens die rond de boom leeft. Bij het snoeien worden zowiezo zaagwonden in de boom gemaakt. Door een correcte techniek en uitvoering op het juiste moment beperken we de schade aan de boom. Afhankelijk van de boomsoort, de levensfase en conditie van de boom en het beoogde doel bespreken we wat mogelijk is en wanneer.

Mogelijkheden: Begeleidingssnoei van jonge bomen De kruin verkleinen of meer lichtdoorlatend maken Onderhoudssnoei: verwijderen dood hout en probleemtakken Specifieke snoei van fruitbomen.

SLUITEN

Vellen van bomen

Een boom vellen is de allerlaatste stap in de boomzorg, maar als andere maatregelen niet meer volstaan, kan het soms niet anders. Tijdens een plaatsbezoek vooraf bestudeer ik op welke manier de boom het veiligst geveld kan worden. Het vellen zelf doe ik van op de grond of al klimmend, of via een combinatie van beide.

SLUITEN

Preventie en interventie bij (storm)schade

Omgewaaide of ontwortelde bomen, afgebroken takken, …. een storm kan lelijk huishouden in (en rond) je tuin of bos. Regelmatig onderhoud van je bomen zorgt ervoor dat je bomen gezond zijn en bestand zijn tegen weer en wind. Te zware takken uitlichten of verankeren behoren tot de acute mogelijkheden, op langere termijn is het belangrijk om via een gezond bodemleven de boom in goede conditie te houden.

Omgewaaid en afgebroken hout kan onder grote spanning staan, daarom is het tijdig en veilig opruimen van eventuele schade na de storm belangrijk. Zo kan kan verdere schade voorkomen worden.

SLUITEN

Bodemverbetering

Bodemverbetering is een vaak vergeten stap in de eerstelijnsboomzorg. Het is geen geheim dat een boom een groot deel van zijn voeding uit de bodem haalt via de wortels. Voor een boom in goede conditie moeten het wortelstelsel én de bodem ook in topconditie zijn. Controle van de bodem en verbetering van de groeiplaats naargelang de noden van de boom behoren tot mijn activiteiten.

SLUITEN

Ziekten en plagen

Bomen hebben een heel ecosysteem rond zich van eten en gegeten worden. Als dit systeem uit balans is, kan dat zich uiten in ziekten, plagen en slechte conditie. Ik ga op zoek naar de onderliggende oorzaak van de aantasting en stel een curatief of preventief onderhoudsplan op. Veelal is een combinatie van onderhoudsmaatregelen om een boom in goede conditie te houden voldoende om ziekte of plagen te onderdrukken

SLUITEN

Kroonverankering

Bij zware, oudere takken is het soms niet mogelijk om door snoei voldoende gewicht te reduceren. Snoeiwonden mogen immers niet te groot gemaakt worden. Een oplossing is het aanbrengen van een verankering in de boom: deze vangt de tak op indien die zou uitscheuren bij overbelasting. Hierdoor kan het risico op schade aan eigendommen beperkt worden.

SLUITEN

Keuze en aanplant van bomen

Zowel voor de overlevingskansen van de boom als voor de beheerskosten op lange termijn is het belangrijk om de juiste boom op de juiste plaats te planten. Na analyse van de locatie help ik bij het maken van de boomkeuze, eventueel met ondersteunende planten in de boomspiegel. Even belangrijk is een correcte uitvoering in het juiste seizoen: van voorbereiding van de standplaats tot het aanplanten of verplanten zelf.

SLUITEN

Afvoeren of toch maar niet?

Om de houtcyclus te sluiten, verwerk ik het (snoei)hout liefst ter plaatse: hierdoor komen de opgeslagen voedingsstoffen vrij voor de andere planten in de tuin. Hierbij ga ik samen met jou op zoek naar wat voor jouw tuin en verwachtingen de beste oplossing is. Een takkenril waar op lange termijn veel snoeihout in verwerkt kan worden en plaats biedt aan veel leven, geniet daarbij de voorkeur ten opzichte van hakselen en afvoeren.

SLUITEN

Advies duurzaam boombeheer

Daarnaast bied ik nog enkele, meer administratieve bomendiensten aan: Visuele boomveiligheidscontrole Verder boomtechnisch onderzoek Boombescherming bij werven Hulp bij boombeheerplannen, aanvragen van kapvergunningen of - machtigingen Studies, expertise rond duurzaam boombeheer

SLUITEN